Advertisement

Sunday 20 November 2011

Nasi Turki

Nasi Turki

Bahan-bahan:
900 gm beras siam - dibersihkan
1.7 liter air
450 ml stok ayam
100 gm kacang pis
4 biji telur rebus 
1 biji bawang besar - dihiris
3 sudu makan tomato puri
2 sudu makan susu manis
1 1/2 sudu teh serbuk lada sulah
2 tangkai daun sup

Bahan-bahan (A):
400 gm daging kisar
500 gm kentang - direbus & dilecek
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara Membuat:
1.  Satukan bahan (A) hingga rata. Ambil sedikit adunan dan bulatkan. Ketepikan.
2.  Panaskan 4 sudu makan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang besar hingga garing.
3.  Masukkan kacang pis, susu manis, daun saderi, tomato puri, serbuk lada sulah dan garam. Gaulkan hingga rata.
4.  Kemudian masukkan beras, stok ayam dan air secukupnya. Masak hingga nasi kering.
5.  Aturkan telur rebus dan bebola daging di atas nasi. Tutup periuk dan masak lagi hingga nasi kering.

No comments:

Post a Comment