Advertisement

Friday, 11 November 2011

Nasi Ketam

Nasi Ketam

Bahan-bahan:
1 kilo ketam
1 kilo beras basmathi
1.8 liter air
100 gm majerin
50 gm minyak sapi 
20 gm gula batu
3 biji buah pelaga - bahan penumis
3 kuntum bunga cenngkih - bahan penumis
1 batang kulit kayu manis - bahan penumis
Garam secukup rasa

Bahan-bahan (A) dikisar:
10 ulas bawang meah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
7 - 10 tangkai cili kering
2 cm halia

Cara Membuat:
1.  Ketam dibersih dan dibelah dua.
2.  Satu bahagian digoreng dengan minyak. Satu bahagian lagi dikeluarkan isinya. Ketepikan.
3.  Panaskan minyak sapi dan majerin dalam periuk. Tumiskan bahan penumis, bahan (A) dan isi ketam hingga berbau. Masak selama 3 min it. Kemudian tuangkan air.
4.  Bila mendidih masukkan beras, gula batu dan garam. Masak hingga kering airnya.
5.  Keluarkan sebahagian daripada nasi tadi. Letakkan ketam goreng di atas nasi dan tutupkan dengan nasi yang dikeluarkan tadi.
6.  Tutup periuk dan biarkan nasi masak denga api perlahan selama 5 minit lagi.

No comments:

Post a Comment