Nasi Oren Berjagung
Bahan-bahan:
500 gm beras basmathi
830 ml air
120 gm jagung dingin beku
50 gm mentega
70 ml susu cair
2 helai daun pandan - disimpulkan
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 cm kulit kayu manis
1 biji oren - ambil kulitnya & dihiris halus
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan-bahan (A) dikisar:
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Cara Membuat:
1. Panaskan mentega dan minyak dalam kuali.
2. Tumiskan bahan (A) hingga berbau. Bubuh air, susu cair, daun pandan, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan garam.
3. Bila mendidih, masukkan beras dan dikacau sekali-sekala hingga mendidih.
4. Setelah airnya kering, kecilkan api. Buat 'lubang' di tengah, masukkan jagung serta kulit oren. Tutup periuk dan biarkan selama 8 - 10 minit. Gaul rata dan tutup periuk semula. Biar hingga nasi masak sempurna.
saya biasa makan kedai je.
ReplyDeleteSekali-sekala boleh cuba...
ReplyDeletesenang sangat..nanti nak try buat lah..
ReplyDeleteYup..memang simple saja..
ReplyDelete