Advertisement

Tuesday, 1 November 2011

Nasi Ikan

Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi atau beras biasa - dibersihkan
3 - 4 keping ikan jenahak atau 1 ekor ikan bawal
15 ulas bawang merah - dibuat bawang goreng. Goreng & diramas.
6 ulas bawang merah - ditumbuk (A)
4 ulas bawang putih - ditumbuk (A)
5 gm halia - ditumbuk (A)
1 helai daun pandan
10 tangkai daun pudina
Minyak masak secukupnya
5 biji tomato - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
Sedikit serbuk kunyit, garam & gula pasir

Bahan-bahan (B):
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 sm kulit kayu manis
Goreng bahan (B) tanpa minyak dengan api kecil supaya tidak hangus. Kemudian kisar hingga halus.

Cara Membuat:
1.  Ikan digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing.
2.  Panaskan 7 - 8 sudu makan lebihan minyak goreng ikan tadi. Tumis hirisan bawang merah hingga kuning. Masukkan bahan (A) dan (B).
3.  Masukkan tomato, cili hijau dan bawang goreng. Kacau rata. Masukkan 4 cawan air, garam dan 1 sudu teh gula pasir.
4.  Akhir sekali, masukkan ikan goreng dan biarkan mendidih sekejap. Keluarkan ikan dan biarkan kuah dalam periuk.
5.  Masukkan beras ke dalam periuk berkuah tadi dengan daun pandan. Jerang hingga nasi masak. Kecilkan api, masukkan daun pudina dan gemburkan nasinya. Masukkan semula ikan tadi. Tutup periuk selama 2 - 3 minit.

* Sukatan air untuk beras biasa bebeza dengan air untuk beras basmathi. 100 gm beras biasa/wangi, gunakan 225 ml air. 100 gm beras basmathi, gunakan 180 ml. 1 cawan beras = 210 gram

No comments:

Post a Comment