Advertisement

Saturday, 5 November 2011

Nasi Bokhari


Bahan-bahan:
750 gm beras siam - dibersihkan
500 ml stok ayam*
1.3 liter air
2 sudu makan mentega
2 sudu makan minyak
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji lobak merah - dipotong dadu
100 gm kacang pis
1 sm halia - ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
1 sudu teh rempah campur
1 1/2 sudu teh pewarna kuning
60 gm badam goreng
30 gm bawang goreng
40 gm kismis
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1.  Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang besar, halia, kulit kayu manis dan rempah campur hingga berbau wangi.
2.  Masukkan stok ayam, pewarna kuning, garam dan air.
3.  Apabila mendidih, masukkan beras. Masak hingga nasi kering.
4.  Kemudian masukkan lobak merah, kismis, kacang pis dan badam.
5.  Perlahankan api, tutup periuk dan biar nasi masak lagi selama 5 - 8 minit.

*  Air rebusan ayam atau air tambah 1 kiub pati ayam (stock cube)

1 comment: