Advertisement

Monday 21 November 2011

Nasi Keseri

Nasi Keseri

Bahan-bahan:
1 kg beras basmathi - dibersihkan
300 gm tomato - dipotong kecil
150 gm minyak sapi
250 ml sos tomato
200 ml susu cair
2 biji lobak meah - dihiris
4 sudu makan rempah beriani
1.5 liter air
2 sudu makan air mawar
6 tangkai daun bawang - dihiris
Garam secukup rasa

Bahan-bahan (A):
2 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
3 biji cili hijau - dihiris
3 biji cili hijau - dihiris
3 tangkai daun kari
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis

Bahan-bahan (B) dikisar:
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 sm halia

Cara Membuat:
1.  Panaskan minyak sapi dalam periuk.
2.  Masukkan bahan(A), (B) dan rempah beriani. Bila garing, masukkan air.
3.  Kacau sekali-sekala hingga mendidih. Masukkan sos tomato, buah tomato dan beras.
4.  Setelah nasi kering, taburkan lobak merah dan air mawar. Kacau hingga rata.
5.  Perlahankan api, tutup periuk dan masak hingga nasi kering.
6.  Hias dengan daun bawang sebelum dihidangkan.

2 comments: