Advertisement

Sunday 27 November 2011

Nasi Istanbul

Di pagi-pagi minggu seperti hari ni rasa-rasanya ingin memasak sesuatu hidangan yang agak berlainan sedikit daripada hari biasa. Di awal pagi lagi, 'krew' Nasi Malaysia telah ke pasar untuk membeli bahan-bahan keperluan untuk dimasak. Mari kita berkongsi resepi Nasi Istanbul...
Nasi Istanbul

Bahan-bahan:
450 gram beras biasa
950 ml air
5 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 cm halia - dihiris
4 sudu makan minyak sapi
3 sudu makan rempah beriani
3 ekor ketam - digoreng dengan kunyit hingga masak
11 - 12 ekor udang - digoreng dengan kunyit hingga masak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan Penumis:
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga

Cara Membuat:
1.  Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumiskan bahan penumis dan bahan hiris. Kacau rata.
2.  Masukkan rempah beriani dan kacau lagi hingga berbau.
3.  Seterusnya masukkan beras, air dan garam. Masak dengan api sederhana hingga airnya kering.
4.  Kemudian masukkan ketam dan udang ke dalam nasi. Kacau rata hingga sebati. Tutupkan periuk dan masak lagi dengan api kecil selama 5 - 8 minit.

Selamat mencuba.....

No comments:

Post a Comment