Nasi Khosari
Bahan-bahan:
600 gm beras basmathi - dibersihkan
400 gm kacang dal hitam
50 gm bawang goreng
40 gm daun parsli
1.5 liter air
3 sudu makan minyak sapi
Bahan-bahan Sos:
250 ml sos tomato
6 ulas bawang merah - dihiris
1 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Rebus kacang dal hingga empuk. Toskan
2. Panaskan 2 sudu makan minyak sapi dalam periuk. Masukkan beras dan goreng sekejap.
3. Kemudian masukkan kacang dal dan air. Kacau rata dan tutupkan periuk.
4. Setelah nasi masak, taburkan bawang goreng dan daun parsli. Gaulkan hingga rata.
5. Bahan sos: Panaskan lebihan minyak sapi dan tumiskan bawang merah hingga layu.
6. Masukkan sos tomato, air, lada hitam, jintan manis dan garam. Didihkan perlahan-lahan hingga sosnya pekat.
7. Hidangkan nasi ini dengan sos.
tak pernah makan lagi. nak cubalah nanti.
ReplyDeletethanks 4 the recipe :)