Advertisement

Thursday, 3 November 2011

Nasi Daging


Bahan-bahan:
900 gm beras siam - dibersihkan
500 gm daging - dipotong kiub
80 gm serbuk rempah kurma
2.2 liter santan - dari 1 1/2 biji kelapa
3 sudu makan minyak sapi
1 sudu teh serbuk jintan manis
2 helai daun pandan - disimpulkan
3 tangkai daun sup
4 helai daun limau purut
Garam secukup rasa

Bahan-bahan (A):
10 ulas bawang merah - dikisar
5   ulas bawang putih - dikisar
4   sm halia - dikisar
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 sudu teh jintan manis
4 batang serai - diketuk

Air Asam (satukan semua bahan):
8 ulas bawang merah - dihiris
2 biji tomato - dihiris
9 biji cili padi - dihiris
4 biji cili merah - dihiris
1 sudu makan kerisik
1 sm belacan - dibakar
150 ml air asam jawa
1 biji jus limau nipis - ambil jusnya
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1.  Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumiskan bahan (A) hingga berbau.
2.  Masukkan rempah kurma, serbuk jintan manis dan masak hingga garing.
3.  Kemudian, masukkan daging, santan, daun pandan dan garam. Kacau hingga rata.
4.  Apabila mendidih, masukkan beras. Perlahankan api dan masak hingga nasi kering.
5.  Akhir sekali, masukkan daun sup dan daun limau purut. Gaulkan hingga sebati.
6.  Hidangkan nasi ini dengan air garam.

No comments:

Post a Comment