Advertisement

Friday, 11 November 2011

Nasi Kabuli

Nasi Kabuli
Bahan-bahan:
1.5 kg beras basmathi - dibersihkan
2.7 liter air - dihiris
200 gm halia - dihiris
200 gm bawang putih - dihiris
200 ml minyak masak
160 gm biji gajus - dipanggang
10 - 12 tangkai daun bawang - dihiris
1/2 sudu makan kicap pekat

Bahan-bahan (A) disatukan:
5 gm daun pudina
125 ml air
Garam secukup rasa
* Rebuskan hingga tinggal 30 ml 

Bahan-bahan (B):
150 gm daun ketumbar
75 gm jintan putih - disangai & tumbuk kasar
75 gm jintan manis - disangai & tunbuk kasar
35 gm serbuk lada hitam
15 gm buah pelaga
1 batang kulit kayu manis

Cara Membuat:
1.  Gaulkan beras dengan bahan (A) dan (B), minyak dan kicap pekat hingga sebati.
2.  Didihkan air dalam periuk. Masukkan campuran beras dan masak seperti biasa.
3.  Apabila nasi hampir kering, masukkan daun bawang, bahan yang dihiris dan gajus.
4.  Perlahankan api kemudian tutupkan periuk dan masak lagi hingga nasi masak sempurna.

No comments:

Post a Comment