Advertisement

Monday, 28 November 2011

Nasi Kurma

Nasi Kurma

Bahan-bahan:
1 kg beras wangi - dibersihkan
750 ml santan kelapa
Air secukupnya
Garam & minyak masak

Bahan Kuah Kurma:
300 gm daging lembu
150 ml santan kelapa
1 biji bawang besar - dihiris (A)
3 ulas bawang putih - dihiris (A)
Sedikit halba - dihiris (A)
3 sudu makan rempah kurma
1 sudu makan jus limau nipis
1cawan stok daging
4 kuntum bunga cengkih - bahan (B)
3 biji buah pelaga - bahan (B)
3 cm kulit kayu manis - bahan (B)

Cara-cara Membuat:
1.  Kuah kurma : Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan (A) dan bahan (B) hingga garing.
2. Masukkan rempah kurma, stok daging, santan, garam dan daging. Masak hingga daging empuk.
3.  Jerangkan air dan santan di dalam periuk. Apabila mendidih, masukkan beras. Masak hingga nasi hampir kering.
4.  Ratakan daging kurma ini di atas nasi. Tutupkan periuk dan biarkan nasi itu masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment