Advertisement

Friday 25 November 2011

Nasi Risotto

Nasi Risotto

Bahan-bahan:
1 kg beras - dibersihkan
100 ml minyak masak
1.6 liter air
800 ml stok ayam
200 gm bebola ayam
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
200 gm jagung muda - dihiris
2 biji cili merah - dihiris
3 bawang merah - dihiris (A)
3 ulas bawang putih - dihiris (A)
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada sulah
50 gm bawang goreng
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1.  Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan (A), buah pelaga dan kulit kayu manis.
2.  Kemudian masukkan bebola ayam, jagung muda, cili merah, serbuk lada sulah dan garam.
3.  Masukkan kiub pati ayam, air dan stok ayam.
4.  Apabila mendidih, masukkan beras dan masak hingga nasi kering.
5.  Ketika menghidang, gaulkan nasi ini dengan bawang goreng.

2 comments: