Advertisement

Sunday, 30 October 2011

Nasi Jagung

Bahan-bahan:
2 kg beras basmathi
5 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan majerin
2 helai daun pandan
1/2 tin susu cair
1 cawan jagung segar atau jagung frozen
Sedikit gula dan garam secukup rasa
Ukuran airnya 1:1  iaitu 1 pot beras = 1 pot air

Bahan Penumis:
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 biji bawang besar - dihiris

Bahan Kisar:
2 sm halia
5 ulas bawang putih
2 biji bawang besar

Cara Membuat:
1.  Panaskan minyak sapi dan majerin dan masukkan daun pandan. Masukkan bahan penumis, kacau sekejap hingga bawang hiris layu dan masukkan bahan kisar.
2.  Masukkan susu cair, biarkan sebentar baru masukkan air, gula dan garam secukup rasa. Tutup periuk, biarkan mendidih.
3.  Apabila sudah mendidih, masukkan beras dan kacau rata.
4.  Apabila dah naik wap, masukkan jagung dan kecilkan api. Kacau nasi sekali lagi.
5.  Tutup periuk, kecilkan api. Biarkan nasi masak.

No comments:

Post a Comment