Advertisement

Saturday, 29 October 2011

Nasi Tomato


Bahan-bahan:
500 gm beras wangi - dibersihkan & tos
500 gm beras biasa - dibersihkan & tos
1.5 liter air
150 gm minyak sapi atau majerin
150 ml tomato puri
100 gm badam hiris - dibakar
100 gm kacang pis
80 gm kismis
Bawang goreng secukup rasa
Garam secukup rasa

Bahan-bahan (A):
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar - dihiris

Bahan-bahan (B) dikisar:
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sm halia

Cara Membuat:
1.  Panaskan minyak sapi @ majerin dalam periuk. Tumiskan bahan (A).
2.  Masukkan bahan (B). Kacau lagi hingga berbau.
3.  Kemudian masukkan tomato puri. Kacau selama 2 minit.
4.  Seterusnya masukkan campuran beras wangi dan beras biasa.
5.  Kacau selama 3 minit atau hingga kering airnya.
6.  Kemudian masukkan air dan garam. Kacau dan tutupkan peiuk.
7.  Setelah nasi kering, taburkan bawang goreng, kismis, kacang pis dan badam hiris.

No comments:

Post a Comment