Advertisement

Sunday, 30 October 2011

Nasi Kacang Dal

Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi - dibersihkan & tos
2 1/2 cawan air
1 1/2 cawan santan ( dari 1/2 biji kelapa )
3/4 cawan kacang dal - direndam selama 6 jam - toskan airnya dan dibersihkan.
1 sm kunyit hidup - dikisar (A)
1 sm halia - dikisar (A)
1 biji bawang besar - dikisar (A)
1 batang kulit kayu manis
3 sudu makan minyak sapi
2 helai daun pandan
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1.  Masukkan beras ke dalam periuk. Tuangkan santan, air dan kacang dal. Jerangkan dengan api yang sederhana.
2.  Kemudian masukkan bahan (A), kulit kayu manis, daun pandan, minyak sapi dan garam. Kacau rata-rata.
3.  Bila air nasi kering, tutupkan periuk dan kecilkan api. Masak lagi selama 8 minit.

* Serbuk kunyit boleh menggantikan kunyit hidup.

No comments:

Post a Comment