Bahan-bahan:
1 kg daging batang pinang - dikiub 12
1 kg beras basmathi - dibasuh & ditoskan
2.5 liter air
300 gram bawang besar - dihiris bulat
150 gram dadih
50 gram badam - dibakar & dikisar
200 ml susu cair
150 ml minyak sapi
100 ml air mawar
30 gram daun pudina - dihiris
30 gram daun ketumbar - dihiris
8 ulas bawang putih -dikisar (A)
4 sm halia - dikisar (A)
5 sudu makan rempah beriani
5 biji tomato - dihiris kecil
Sedikit pewarna jingga & kuning
Air secukupnya - mengempukkan daging
5 sudu makan bawang goreng
60 gram gajus bakar
40 gram kismis
Garam secukup rasa
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak sapi, goreng bawang besar hingga berbau. Angkat.
2. Masukkan bahan (A) dan rempah beriani. Kacau hingga berbau.
3. Bubuh daging, tomato, badam, susu cair, dadih, separuh daun pudina, daun ketumbar dan air. Kacau sekali-sekala hingga daging empuk. Tambah garam secukup rasa.
4. Masukkan beras ke dalam air mendidih. Kacau hingga nasi agak kembang. Toskan.
5. Dalam periuk elektrik, ratakan 2-3 senduk nasi, renjiskan air mawar, pewarna kuning dan jingga, bawang goreng dan taburkan sebahagian dedaun.
6. Ratakan sedikit lauk daging, diikuti nasi, air mawar, pewarna dan lain-lain hingga habis. Alas kain atau tuala bersih di atasnya dan tutup periuk.
7 Letakkan benda berat di atas periuk. Kemudian tanak kira-kira 30 minit atau hingga masak. Sajikan dengan gajus dan kismis.
Hi, dadih tu guna brand apa ye
ReplyDelete