Advertisement

Monday 5 December 2011

Nasi Paprik

Nasi Paprik

Bahan-bahan:
1 mangkuk nasi
200 gm daging lembu
200 gm daging ayam
100 gm udang
100 gm sotong
1 paket jagung muda
1/2 batang lobak merah
5 biji cili padi - diketuk
1 biji bawang besar - dihiris (A)
2 ulas bawang putih - dihiris (A)
1 sudu makan cili kisar
2 sudu makan sos tiram
Sedikit air, garam & minyak masak

Cara-cara Membuat:
1.  Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan cili kisar hingga garing.
2.  Masukkan daging lembu dan sedikit air. Masak hingga daging lembut.
3.  Kemudian masukkan bahan (A), daging ayam, sotong, udang, jagung muda, lobak merah, bawang besar dan cili padi. Digaul rata.
4.  Akhir sekali, masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan garam. Masak hingga mendidih.
5.  Hidangkan lauk paprik ini bersama nasi putih. Lebih enak dimakan dengan sambal belacan berulam timun.

No comments:

Post a Comment