Advertisement

Thursday 1 December 2011

Nasi Ayam Hainan

Nasi Ayam Hainan
 Bahan Nasi:
1 kg beras - dibersihkan & toskan
5 ulas bawang putih - dikisar (A)
Sedikit halia - dikisar (A)
Daun pandan
Air rebusan daging secukupnya
Timun, salad & tomato
Minyak masak & garam

Cara Membuat:
Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bahan (A). Masukkan beras dan goreng sekejap. Kemudian tuangkan air rebusan daging, daun pandan dan garam. Masak hingga nasi kering.

Bahan Ayam:
1 ekor ayam - dibersihkan
Minyak masak
Sedikit cuka, madu, kicap hitam, sos tiram & garam.
Sedikit rempah '5 Spices Powder' atau disebut juga dengan nama 'Goh Heong Hoon' yang boleh dibeli di kedai ubat Cina.

Cara Membuat:
Satukan bahan yang lain hingga sebati. Kemudian sapukan pada ayam tadi. Perapkan. Kemudian golek-golekkan semula ayam ini pada campuran tadi selama 5-10 minit. Gantungkan ayam ini atau keringkan, Kemudian goreng dalam minyak yang banyak hingga garing.

Bahan Sup:
Air rebusan ikan bilis secukupnya.
Sedikit daun bawang - dihiris
Sedikit bawang merah - dihiris
Sedikit bawang putih - dihiris
Tulang ayam & minyak masak
Sedikit minyak bijan
Sedikit serbuk rempah sup
Bawang goreng & garam

Cara Membuat:
Tumiskan bawang putih dan bawang merah. Masukkan tulang ayam, air rebusan ikan bilis, rempah sup dan bahan-bahan yang lain. Masak hingga mendidih.

Bahan Sos Cili:
500 gm cili merah
100 gm halia
15 ulas bawang putih
Sedikit cuka, gula pasir & garam

Cara Membuat:
Satukan semua bahan dan kisar hingga lumat. Tak perlu dididihkan.

Bahan Sos Kicap:
Lemak ayam
Sedikit minyak masak
Sedikit kicap cair, sos tiram, air rebusan ayam & gula pasir.

Cara Membuat:
Panaskan minyak masak dan masukkan dan bahan-bahan yang lain hingga keluar minyak.

No comments:

Post a Comment