Advertisement

Friday, 11 November 2011

Nasi Ketam

Nasi Ketam

Bahan-bahan:
1 kilo ketam
1 kilo beras basmathi
1.8 liter air
100 gm majerin
50 gm minyak sapi 
20 gm gula batu
3 biji buah pelaga - bahan penumis
3 kuntum bunga cenngkih - bahan penumis
1 batang kulit kayu manis - bahan penumis
Garam secukup rasa

Bahan-bahan (A) dikisar:
10 ulas bawang meah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
7 - 10 tangkai cili kering
2 cm halia

Cara Membuat:
1.  Ketam dibersih dan dibelah dua.
2.  Satu bahagian digoreng dengan minyak. Satu bahagian lagi dikeluarkan isinya. Ketepikan.
3.  Panaskan minyak sapi dan majerin dalam periuk. Tumiskan bahan penumis, bahan (A) dan isi ketam hingga berbau. Masak selama 3 min it. Kemudian tuangkan air.
4.  Bila mendidih masukkan beras, gula batu dan garam. Masak hingga kering airnya.
5.  Keluarkan sebahagian daripada nasi tadi. Letakkan ketam goreng di atas nasi dan tutupkan dengan nasi yang dikeluarkan tadi.
6.  Tutup periuk dan biarkan nasi masak denga api perlahan selama 5 minit lagi.

Nasi Kabuli

Nasi Kabuli
Bahan-bahan:
1.5 kg beras basmathi - dibersihkan
2.7 liter air - dihiris
200 gm halia - dihiris
200 gm bawang putih - dihiris
200 ml minyak masak
160 gm biji gajus - dipanggang
10 - 12 tangkai daun bawang - dihiris
1/2 sudu makan kicap pekat

Bahan-bahan (A) disatukan:
5 gm daun pudina
125 ml air
Garam secukup rasa
* Rebuskan hingga tinggal 30 ml 

Bahan-bahan (B):
150 gm daun ketumbar
75 gm jintan putih - disangai & tumbuk kasar
75 gm jintan manis - disangai & tunbuk kasar
35 gm serbuk lada hitam
15 gm buah pelaga
1 batang kulit kayu manis

Cara Membuat:
1.  Gaulkan beras dengan bahan (A) dan (B), minyak dan kicap pekat hingga sebati.
2.  Didihkan air dalam periuk. Masukkan campuran beras dan masak seperti biasa.
3.  Apabila nasi hampir kering, masukkan daun bawang, bahan yang dihiris dan gajus.
4.  Perlahankan api kemudian tutupkan periuk dan masak lagi hingga nasi masak sempurna.

Saturday, 5 November 2011

Nasi Bokhari


Bahan-bahan:
750 gm beras siam - dibersihkan
500 ml stok ayam*
1.3 liter air
2 sudu makan mentega
2 sudu makan minyak
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 biji lobak merah - dipotong dadu
100 gm kacang pis
1 sm halia - ditumbuk
1 batang kulit kayu manis
1 sudu teh rempah campur
1 1/2 sudu teh pewarna kuning
60 gm badam goreng
30 gm bawang goreng
40 gm kismis
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1.  Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang besar, halia, kulit kayu manis dan rempah campur hingga berbau wangi.
2.  Masukkan stok ayam, pewarna kuning, garam dan air.
3.  Apabila mendidih, masukkan beras. Masak hingga nasi kering.
4.  Kemudian masukkan lobak merah, kismis, kacang pis dan badam.
5.  Perlahankan api, tutup periuk dan biar nasi masak lagi selama 5 - 8 minit.

*  Air rebusan ayam atau air tambah 1 kiub pati ayam (stock cube)

Thursday, 3 November 2011

Nasi Daging


Bahan-bahan:
900 gm beras siam - dibersihkan
500 gm daging - dipotong kiub
80 gm serbuk rempah kurma
2.2 liter santan - dari 1 1/2 biji kelapa
3 sudu makan minyak sapi
1 sudu teh serbuk jintan manis
2 helai daun pandan - disimpulkan
3 tangkai daun sup
4 helai daun limau purut
Garam secukup rasa

Bahan-bahan (A):
10 ulas bawang merah - dikisar
5   ulas bawang putih - dikisar
4   sm halia - dikisar
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1 sudu teh jintan manis
4 batang serai - diketuk

Air Asam (satukan semua bahan):
8 ulas bawang merah - dihiris
2 biji tomato - dihiris
9 biji cili padi - dihiris
4 biji cili merah - dihiris
1 sudu makan kerisik
1 sm belacan - dibakar
150 ml air asam jawa
1 biji jus limau nipis - ambil jusnya
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1.  Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumiskan bahan (A) hingga berbau.
2.  Masukkan rempah kurma, serbuk jintan manis dan masak hingga garing.
3.  Kemudian, masukkan daging, santan, daun pandan dan garam. Kacau hingga rata.
4.  Apabila mendidih, masukkan beras. Perlahankan api dan masak hingga nasi kering.
5.  Akhir sekali, masukkan daun sup dan daun limau purut. Gaulkan hingga sebati.
6.  Hidangkan nasi ini dengan air garam.

Nasi Hujan Panas


Bahan-bahan:
500 gm beras basmathi - dibersihkan
900 ml air
3 sudu makan minyak sapi
5 ulas bawang merah - dihiris (A)
1 ulas bawang putih - dihiris (A)
1 cm halia - dihiris (A)
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 helai daun pandan
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1.  Panaskan minyak sapi dalam periuk. Tumiskan bahan (A), kulit kayu manis dan bunga cengkih.
2.  Masukkan beras, garam, daun pandan dan air. Masak hingga nasi kering.
3.  Titiskan tiga jenis pewarna pada nasi. Tutup periuk selama 6 - 8 minit.
4.  Gaulkan nasi itu hingga warnanya bercampur rata.
5.  Biarkan nasi kering dengan api yang perlahan. Hidangkan nasi ini dengan lauk.

Tuesday, 1 November 2011

Nasi Ikan

Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi atau beras biasa - dibersihkan
3 - 4 keping ikan jenahak atau 1 ekor ikan bawal
15 ulas bawang merah - dibuat bawang goreng. Goreng & diramas.
6 ulas bawang merah - ditumbuk (A)
4 ulas bawang putih - ditumbuk (A)
5 gm halia - ditumbuk (A)
1 helai daun pandan
10 tangkai daun pudina
Minyak masak secukupnya
5 biji tomato - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
Sedikit serbuk kunyit, garam & gula pasir

Bahan-bahan (B):
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
6 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 sm kulit kayu manis
Goreng bahan (B) tanpa minyak dengan api kecil supaya tidak hangus. Kemudian kisar hingga halus.

Cara Membuat:
1.  Ikan digaul dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing.
2.  Panaskan 7 - 8 sudu makan lebihan minyak goreng ikan tadi. Tumis hirisan bawang merah hingga kuning. Masukkan bahan (A) dan (B).
3.  Masukkan tomato, cili hijau dan bawang goreng. Kacau rata. Masukkan 4 cawan air, garam dan 1 sudu teh gula pasir.
4.  Akhir sekali, masukkan ikan goreng dan biarkan mendidih sekejap. Keluarkan ikan dan biarkan kuah dalam periuk.
5.  Masukkan beras ke dalam periuk berkuah tadi dengan daun pandan. Jerang hingga nasi masak. Kecilkan api, masukkan daun pudina dan gemburkan nasinya. Masukkan semula ikan tadi. Tutup periuk selama 2 - 3 minit.

* Sukatan air untuk beras biasa bebeza dengan air untuk beras basmathi. 100 gm beras biasa/wangi, gunakan 225 ml air. 100 gm beras basmathi, gunakan 180 ml. 1 cawan beras = 210 gram

Nasi Sayur-sayuran

Bahan-bahan:
300 gm daging batang pinang - dihiris nipis
3 cawan beras basmathi - dibersihkan
1 1/2 cawan sayur campur
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan santan daripada 1/2 biji kelapa
4 - 5 ekor udang besar
4 - 5 ekor sotong sederhana besar - buang kulit & urat hitam
4 - 5 biji telur rebus - digoreng sekejap
3 sudu makan minyak masak
1 sudu makan rempah daging
1 1/2 sudu teh rempah garam masala
1 sudu teh tomato puri
1 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 batang kulit kayu manis
2 biji bawang besar - dikisar (A)
5 ulas bawang putih - dikisar (A)
10 gm halia - dikisar (A)
5 ulas bawang merah - dihiris
2 biji tomato - dibelah 8
4 tangkai cili hijau - dibelah 2
Air secukupnya

Cara Membuat:
1.  Masak beras dengan 4 cawan air hingga keing. Tutup periuk dan kecilkan api.
2.  Panaskan minyak sapi dan minyak masakdalam periuk. Tumiskan bawang merah. Masukkan kulit kayu manis, bahan (A), bawang merah dan rempah-rempah.
3.  Masak rempah ini biar lama sedikit dengan memasukkan air sedikit demi sedikit dan kacau selalu hingga berbau.
4.  Masukkan buah tomato, cili hijau dan tomato puri. Seterusnya masukkan daging dan 3 cawan air. Masak hingga daging empuk. Tambah air jika perlu.
5.  Apabila kuah agak kering sedikit, masukkan udang, sotong, telur, daun pudina, susu cair dan santan. Kacau rata dan masukkan pula garam dan gula pasir.
6.  Bubuh sayur campur di atas nasi dan tutupkan periuk sekejap. Kemudian buka penutup dan gemburkan      nasi itu sambil masukkan daging, sotong dan telur ke dalam nasi. Tutupkan periuk semula dan biarkan selama 3 - 4 minit.
7.  Semasa menghidang, masukkan nasi dalam setiap satu pinggan bersama 1 ekor udang, 1 ketul daging, 1 ekor sotong dan sebiji telur.