Bahan-bahan: 1 1/2 kg ikan sardin 500 gm kentang - dihiris & digoreng 500 gm tomato - dipotong kiub 4 cawan beras basmathi - dibersihkan Air secukupnya 3 cawan minyak masak 1 sudu teh serbuk lada hitam 1 sudu teh garam Sedikit bawang goreng
Bahan (A) dihiris: 7 ulas bawang merah 1 biji cili benggala 1 biji cili merah
Bahan (B): 1 sudu makan tomato puri 1 sudu teh daun pasli 1 sudu teh jintan manis 1 sudu teh serbuk kunyit
Cara-cara Membuat: 1. Gaulkan ikan sardin dengan serbuk lada hitam dan garam. Perapkan ikan ini. Kemudian goreng hingga kekuningan. 2. Masak beras dengan air secukupnya hingga kering. Ketepikan. 3. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan (A) hingga layu. Masukkan bahan (B), tomato dan masak selama 2 minit. Ketepikan. 4. Letakkan bahan tumisan tadi ke dalam bekas besar. Kemudian bubuhkan nasi, ikan sardin dan akhir sekali kentang goreng. Buat begini selapis demi selapis. Kemudian taburkan bawang goreng. |
No comments:
Post a Comment